tisdag 11 november 2008

Supersmarrig Chokladkaka

När J och L var här på middag för ett par veckor sedan bjöd vi på chokladkaka till efterrätt. Enligt E var det den godaste kakan han någonsin ätit, så här kommer receptet:)

Chokladkaka med tryffel
Kaka:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel:
1,5 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
0,5 dl rostade pinjenötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tag kastrullen från plattan, tilsätt socker, kakao och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smetetn i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, ca 24 cm. (Jag hade inget ströbröd så jag tog cocos istället.) Grädda i nedre delen i ugnen i ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Tag från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen, ca 1 h. Bred den över kakan, strö över pinjekärnorna och låt stå kallt minst 1 h före servering.

Kakan blir ganska mäktig, så jag serverade smala bitar av den tillsammans med lättvispad grädde och exotiska frukter. Mumma!


Inga kommentarer: